La 2 km de localitatea Turnu Ruieni vei găsi Turnul lui Ovidiu, un loc cu legende milenare și punct de observație militar.

Turnul lui Ovidiu a fost turn de observare, alarmare și luptă medieval, construit pe același loc unde exista un turn roman.

Din istoria militară a Evului Mediu știm că pe căile strategice de comunicație se contruiau, la fiecare jumătate de oră de mers, turnuri de observare și semnalizare. Pentru o rezistență sporită, în punctele dominante din teren aceste turnuri erau construite din piatră sau cărămidă (Mehadia, Bocșa, Ciacova, Vârșeț).

Turnul de la Ruieni este una dintre cele minim 7 locații cu legende despre moartea sau traseul spre locul de exil al lui Ovidiu. Realitatea pare să fie puțin diferită, iar cea mai plauzibilă teorie ar fi că numele turnului nu e legată de traseul lui Ovidiu, și nici de moarte lui, ci de o posibilă greșeală de scriere a numelui orașului Tomis în limba maghiară (Tomisvár/Tomiswar – Tomis, adică Constanța de azi; Temeswar – Timișoara). Adevăratul loc de sfârșit al geniului antic este Tomis (Constanța).

Contactați-ne!